Crematorium ‘Stuifduin’ – Lommel

Op dit bestaande akkerland  met kerkhof werd door a2o-architecten een nieuw crematorium ingebed in een mini-Kempens landschap van ongeveer 3,5 hectare. A2o-architecten werd voor dit project genomineerd voor de ‘Mies van der Rohe Award 2019’.  Centraal vinden we hier stuifduinen terug als verwijzing naar de oude duinmassieven. Vanop de parking komen mensen op een rechtlijnig pad dat geflankeerd wordt door betonnen keerwanden die deze duinmassieven opsluiten. De circulatie van het pad heeft een emotionele link met de bezoekers doordat er 2 paden worden voorzien. Namelijk één voor aankomende bezoekers en één voor vertrekkende bezoekers.

Aan de rand werden bomen en heesters geplant om intimiteit te creëren en een groene aansluiting te maken met het bestaande kerkhof. In de binnentuin vinden we een verstrengeling van 3 landschapstypes terug (grasland, heide en stuifduinen).

Voor de omgevingsaanleg van het crematorium werd met vegetaties gewerkt die van nature ook in het typische Kempense landschap voorkomen. Daardoor wijken deze sterk af van de klassieke groenvoorziening.

 

Locatie :                        Lommel

Opdrachtgever :          Pontes

Team :                           BuroLandschap & a2o-architecten

Oppervlakte :              3.5 ha

Periode :                       2016 - 2018

Status :                         Gerealiseerd