Chocoladefabriek – Tongeren

Woonproject in voormalig fabrieksgebouw op industrieel erfgoed. Op het centrale voorplein wordt een licht glooiend landschap ingericht waar naast gazon ook natuurlijke bloemenweides worden gerealiseerd.

Daarnaast is er ook heel wat ruimte voor een interessante inheemse bomencollectie met loofbomen. In samenwerking met de tuinman van het kasteel van Hex zijn hier strak afgebakende moestuinen ingericht.

Voor de verharding van de wegen en private terrassen is gebruik gemaakt van Stelcon platen met metalen hoekomlijsting om zo een mooie aansluiting te maken op het industriële karakter van de site. 

Daarnaast is de bestaande verharding met mozaïekkasseien zorgvuldig opgebroken en hergebruikt in de nieuwe verhardingen rond het voormalige poortgebouw. Aan het terras, achter het poortgebouw, worden een gemeenschappelijke petanquebaan en picknickplaats voorzien.

De plantvakken rond dit terras worden beplant met een prairievegetatie van vaste planten en siergrassen. Doorheen het projectgebied wordt straatmeubilair (zitbanken, picknickplaats, fiets- en afzetbeugels) geplaatst en op het centrale plein wordt een avontuurlijke speeltuin voorzien.

Aan het water wordt een wadi ingericht die al het hemelwater, afkomstig van de site, opvangt en gecontroleerd afvoert naar de naastliggende beek.

Op de perceelgrens, aan de zijde van de Neremstraat, vinden we een langgerekte haagstructuur, als groene scheiding tussen het centrale plein en de weg.

Aansluitend op de projectsite is door BuroLandschap ook een ontwerp opgemaakt voor de oeverzone rond de beek met een zit- en barbecueplaats.

Locatie :                       Tongeren (Nerem)

Opdrachtgever :          Umans Immo

Team :                           BuroLandschap & a2o-architecten

Oppervlakte :               NTB

Periode :                      2015 - 2019

Status :                Gerealiseerd